Din bæredygtighedsrejse bør starte med din ansvarlighed. For dig selv, din virksomhed, dine medarbejdere, det samfund, du servicerer og bygger på, og for den planet, som vi deler. Læs her hvordan.
Når du som leder tager dig tiden til at overveje fremtiden for virksomheden, så er der mange aktuelle risici og muligheder at overveje. Eksempelvis er (forsynings)sikkerhed, digitalisering og anvendelse af AI meget aktuelt, og dertil kommer alle de klassiske emner, der skal sikre din virksomhed på den lange bane.
Der er altid presserende opgaver på skrivebordet og ildebrande nok at slukke, og dem skal du nødvendigvis have styr på. Et godt princip er ”first things first”, for hvis ikke du får det gjort, så er du ikke en ansvarlig leder.
Lige så enkelt det er for dig at prioritere den kortsigtede presserende opgave, lige så svært kan det være at prioritere de langsigtede. De er komplekse, de er tidskrævende og du mangler måske indsigt til at træffe de rigtige prioriteringer.
Du er dog vant til at tage denne slags beslutninger. Formentlig ved du inderst inde godt, hvad du tror mest på. Måske lytter du til dit netværk, dine kollegaer eller rådgivere og beslutter dig eksempelvis for, at det næste tiltag, der skal sikre virksomheden langsigtet, skal være at få digitaliseret kunderejsen.
Det er et valg, der for mange kan have en positiv effekt på både top- og bundlinje, kundeforståelsen og jeres dyrebare tid. Det kunne selektiv implementering af AI også være.
Min påstand er dog, at medmindre de tiltag er valgt for at få råd og tid til at gå i gang med bæredygtighed, så er det netop bæredygtighed du bør starte med. Årsagen er, at du med de øvrige tiltag digitaliserer din eksisterende forretning, mens bæredygtighed kan forandre hele din forretningsmodel. Og hvis forretningsmodellen pludselig skal ændres, og risikerer investeringerne i den eksisterende forretning at være spildt.
Hvis du i stedet starter med bæredygtighed, så starter du med kernen af dine værdier, og bruger det som din guide. Jeg mener faktisk også, at du som leder bør tage dit samfundsansvar alvorligt.
Din virksomhed bør som minimum sikre, at I ikke gør skade på naturen, har en ansvarlig anvendelse af jordens ressourcer, samt behandler jeres medarbejdere og leverandører ordentligt.
Ja, du får en opgave. Hvis du endnu ikke har taget stilling, så brug den ansvarlighed, som du har for driften af din virksomhed, til at tage stilling til, om du vil gøre en forskel og skabe en positiv arv.
Brug din kaffepause og tænk over følgende:
10 principper for ansvarlig selskabsledelse
Test din bæredygtighedsansvarlighed ved at se på Global Compacts 10 principper. Er du på et overordnet niveau enig i de 10 principper, så er du efter min mening klar til at gå i gang. Se dem nederst i blogindlægget.
Det var noget af en mundfuld, men som ansvarlig leder ved du også, at når du skal indføre nye tiltag oven i den eksisterende drift, så må du gøre det lidt ad gangen. Derfor har jeg skrevet artiklen ”Fokusér på det væsentlige”, der hjælper dig med at prioritere i junglen af de mulige tiltag. Følg med på LinkedIn, så får du at vide, når artiklen bliver publiceret.
– og køb gerne mit hjemmelavede og hjemmeristede økologiske kaffebryg*
Mvh Ole
* ok, det var desværre en joke, jeg dyrker hverken kaffeplanter, eller har udstyret til at lave en kop mere bæredygtig kaffe, men vil du gerne vende situationen, er jeg klar. Du rækker bare ud.
Menneskerettigheder
Arbejdstagerrettigheder
Klima og miljø
Anti-korruption