Bæredygtighed: Brug din ansvarlighed

Ole Bach Andersen
3 min. læsetid
29. januar 2024

Din bæredygtighedsrejse bør starte med din ansvarlighed. For dig selv, din virksomhed, dine medarbejdere, det samfund, du servicerer og bygger på, og for den planet, som vi deler.  Læs her hvordan.

 

Ahhh - stille med en kop kaffe…

Når du som leder tager dig tiden til at overveje fremtiden for virksomheden, så er der mange aktuelle risici og muligheder at overveje. Eksempelvis er (forsynings)sikkerhed, digitalisering og anvendelse af AI meget aktuelt, og dertil kommer alle de klassiske emner, der skal sikre din virksomhed på den lange bane.

 

Men det blev en kort pause for …

Der er altid presserende opgaver på skrivebordet og ildebrande nok at slukke, og dem skal du nødvendigvis have styr på. Et godt princip er ”first things first”, for hvis ikke du får det gjort, så er du ikke en ansvarlig leder.

Lige så enkelt det er for dig at prioritere den kortsigtede presserende opgave, lige så svært kan det være at prioritere de langsigtede. De er komplekse, de er tidskrævende og du mangler måske indsigt til at træffe de rigtige prioriteringer.

 

Beslutningen er ikke så svær 

Du er dog vant til at tage denne slags beslutninger. Formentlig ved du inderst inde godt, hvad du tror mest på. Måske lytter du til dit netværk, dine kollegaer eller rådgivere og beslutter dig eksempelvis for, at det næste tiltag, der skal  sikre virksomheden langsigtet, skal være at få digitaliseret kunderejsen.

Det er et valg, der for mange kan have en positiv effekt på både top- og bundlinje, kundeforståelsen og jeres dyrebare tid. Det kunne selektiv implementering af AI også være.

Min påstand er dog, at medmindre de tiltag er valgt for at få råd og tid til at gå i gang med bæredygtighed, så er det netop bæredygtighed du bør starte med. Årsagen er, at du med de øvrige tiltag digitaliserer din eksisterende forretning, mens bæredygtighed kan forandre hele din forretningsmodel. Og hvis forretningsmodellen pludselig skal ændres, og risikerer investeringerne i den eksisterende forretning at være spildt.

 

Brug din ansvarlighed

Hvis du i stedet starter med bæredygtighed, så starter du med kernen af dine værdier, og bruger det som din guide. Jeg mener faktisk også, at du som leder bør tage dit samfundsansvar alvorligt.

Din virksomhed bør som minimum sikre, at I ikke gør skade på naturen, har en ansvarlig anvendelse af jordens ressourcer, samt behandler jeres medarbejdere og leverandører ordentligt. 

 

Opgaven til dig

Ja, du får en opgave. Hvis du endnu ikke har taget stilling, så brug den ansvarlighed, som du har for driften af din virksomhed, til at tage stilling til, om du vil gøre en forskel og skabe en positiv arv. 

Brug din kaffepause og tænk over følgende:

  • Kunder: Ønsker du store kunder? Så skal du i gang med bæredygtighed med det samme.
  • Omkostninger: Bæredygtighed, tilgængelighed og pris på materialer vil blive udfordret. Kan din forretningsmodel modstå de risici, eller giver det måske nye forretningsmuligheder?
  • Egen etik: Vil du være bekendt ikke at have taget dit ansvar alvorligt? Du står naturligvis kun til ansvar overfor dig selv…. Og nå ja, dine børn, børnebørn, dine medarbejdere, offentligheden og ikke mindst mig ☺

 

10 principper for ansvarlig selskabsledelse

Test din bæredygtighedsansvarlighed ved at se på Global Compacts 10 principper. Er du på et overordnet niveau enig i de 10 principper, så er du efter min mening klar til at gå i gang. Se dem nederst i blogindlægget.

 

Puh, hvad nu…

Det var noget af en mundfuld, men som ansvarlig leder ved du også, at når du skal indføre nye tiltag oven i den eksisterende drift, så må du gøre det lidt ad gangen. Derfor har jeg skrevet artiklen ”Fokusér på det væsentlige”, der hjælper dig med at prioritere i junglen af de mulige tiltag. Følg med på LinkedIn, så får du at vide, når artiklen bliver publiceret.

 

Tak fordi jeg måtte bruge din kaffepause 

– og køb gerne mit hjemmelavede og hjemmeristede økologiske kaffebryg*

Mvh Ole

 

* ok, det var desværre en joke, jeg dyrker hverken kaffeplanter, eller har udstyret til at lave en kop mere bæredygtig kaffe, men vil du gerne vende situationen, er jeg klar. Du rækker bare ud.



De 10 principper:

Menneskerettigheder

  1. Virksomheder bør støtte og respektere beskyttelsen af international proklamerede menneskerettigheder inden for virksomhedens indflydelsesområde; og
  2. sikre at de ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne

Arbejdstagerrettigheder

  1. Virksomheder bør opretholde friheden til organisering og anerkende arbejdstageres ret til kollektive forhandlinger; og
  2. støtte udryddelse af alle former for tvangsarbejde; og
  3. støtte afskaffelse af børnearbejde; og
  4. eliminere diskrimination i arbejds- og ansættelsesforhold

Klima og miljø

  1. Virksomheder bør støtte en forsigtighedstilgang til miljømæssige udfordringer; og
  2. tage initiativer til at fremme større miljømæssig ansvarlighed; og
  3. tilskynde udvikling og udbredelse af miljøvenlige teknologier

Anti-korruption

  1. Virksomheder bør modarbejde alle former for korruption, herunder afpresning og bestikkelse

https://globalcompact.dk/de-ti-principper