SustainImpact - Bachs Bæredygtige Bryg

Bæredygtighed: Rapportering er en Rittersport

Skrevet af Ole Bach Andersen | 04. marts 2024

Rapportering er en Rittersport: Pragmatisk, Praktisk og God.

For det første er rapportering blevet sport! De store bruger mange kræfter på at skabe solide rapporter, også kommunikationsmæssigt. Det seneste eksempel jeg har set er Norsk Hydros samlede regnskabs- og bæredygtigheds-rapport på ialt 273 sider, hvoraf bæredygtighedsdelen fylder ca. 100 sider! Ingen kritik mod rapporten, det er et særdeles flot stykke arbejde, men som SMV-leder, så er det et kapløb, som man typisk ikke har råd til at stille op til.

Pragmatisk

Så lad os gå pragmatisk til værks. Både fordi det bør handle mere om den forskel vi gør og mindre om, hvor flot rapporten bliver. Erhvervstyrelsen er ude med budskabet om at det handler ikke om at lave en perfekt rapport. Det handler om at skabe en forandring. Det er er godt nyt for den grønne omstilling. Se citat og link sidst I artiklen.

Husk en rittersport fåes også I en lille udgave med en enkelt kvadrat – og den smager lige så godt. Antal medarbejdere, omsætning, balance og branche afgør kravene til din rapportering. Kravene rangerer fra ingen rapportering til omfattende rapportering.

Selvom du som SMV kan være underlagt høje rapporteringskrav, så vil der indledningsvis være forståelse for fejl og ufuldstændige rapporter, hvor man typisk højst får anmærkning/advarsel, men tiden vil også komme, hvor der skal være styr på tingene.

Det kan blive en rigtig dyrt, så dejligt med erhvervstyrelsens udmelding, men der hvor pragmatikken ikke må tage over, er arbejdet med vurderingen væsentlighed, at definere politikker, sætte mål, lave handlingsplaner, og være transparent om metoder og data indsamling. Jeg vil godt kunne argumentere for nedprioriteringer, der tager udgangspunkt i virksomhedens kapacitet, men over en årrække, så skal der styr på tingene.


Praktisk

Når vi har styr på vores data, så er bæredygtighedsrapporten kun én (1) anvendelse, derfor er det vigtigt at have dine data I en form, hvor du kan trække data ud i forskellige formater. Jeg kender til en organisation, hvor den ansvarlige for bæredygtighedsdata bruger den største del af sin tid på at trække data ud til forskellige kunder – de har forskellige behov for data. Dertil kommer data til bestyrelsesmøder, udtræk til sælgere og diverse organisationer.

Så lad os gå praktisk til værks, få digitaliseret, og få valgt værktøjer, der passer til jeres situation. Hvis du som SMV ikke er underlagt CSRD, så er der masser af hjælp af hente. Dansk Erhverv har blandt andet udgivet en glimrende klimaguide - se bilagsmateriale. Og der findes masser af værktøjsunderstøttelse, eksempelvis erhvervsstyrelsens klimakompas. Valified er også et kendt og godt værktøj til at få styr på data og rapport.

Hvis du er underlagt EU’s rapporteringsdirektiv (CSRD), så har EU beskrevet hvordan de anbefaler en SMV griber opgaven an. Ganske kort, så er det stærkt forkortede udgaver af den fulde rapportering. Se overskrifterne I bilgasmaterialet.

God

Jamen, det smager bare godt, og det gør godt, og så længe det ikke bliver en besættelse i sig selv, så er rapportering en rigtig fin (ritter)sport.

Det er klart, at når vi som virksomhed gør noget godt, så vil vi også gerne fortælle om det, men her er et godt praktisk råd: dokumentation før kommunikation (tak Christiana Blak). Så ja, selvom vi går pragmatisk og praktisk til værks, så skal vi have styr på data og være transparente med vores metoder, data og prioriteringer. Når du kaster dig over kommunikationen, så orienter dig i ombudsmandens klimaguide. Den er overskuelig. Og selvom EU er på vej med et "EU Green Claims"-direktiv mod green washing, så er ombudsmandens guide en rigtig god start.

Fun-Fact: Rittersport (Alfred Ritter GmbH & Co. KG) udgiver naturligvis bæredygtighedsrapporter, og i den seneste for 2022 udgivet I 2023 fortæller historien om, hvordan de siden 2018 udelukkende har brugt 100% certificerede bæredygtig kakao og siden 2020 anvendt 100% bæredygtig dyrket, RSPO-certificeret palme fedt. De har mål om at blive CO2 neutrale I 2050. 

Rittersport til halv pris?

Har du som SMV brug for hjælp, så er der tilskudsmuligheder I SMV:Grøn 2.0 programmet, hvor du kan få dækket 50% af dine udgifter til rådgivning, når opgave og virksomhed opfylder kriterierne. Hvis du er lige så forelsket i mig som rådgiver, som jeg selv er 😀, så er der dog ingen garanti, idet du skal markedsudbyde ydelsen. Se mere under bilagsmateriale.

Jeg spiser gerne en Rittersport på dine vegne

Hvis du er på skrump eller bare ikke har tid til ritter-sport, så spiser jeg den gerne for dig. Jeg hjælper dig også gerne med at vælge den helt rigtige smag, og skal du have mange, så finder vi også ud af det.

Bachs Bæredygtige Bryg

Hvis dette er den første gang du læser en artikel fra Bachs Bæredygtige Bryg, så vil jeg anbefale dig at starte fra starten. Du finder artiklerne her i rækkefølge her:

God fornøjelse og god appetit

Ole Bach Andersen

 

Bilagsmateriale

SMV:Grøn 2.0 rådgivning

Med SMV Grøn 2.0 programmet kan du ansøge om tilskud til rådgivning og investering til den grønne omstilling. Kvalificerer dit projekt sig kan du dækket 50% af dine udgifter.

https://sustainimpact.dk/smv-groen-raadgiver

 

EFRAG’s SMV Guide

Ganske kort opridset her, og består af 1-3 af følgende moduler:

  • Basis-modulet, som er en rapportering på en forenklet udgave af de fleste bæredygtighedsområder, dvs:
    • E (Environment): Klima/Energi, Forurening, Biodiversitet, Vand, Resourcebrug, Cirkulær økonomi og affald,
    • S (Sociale): Egen arbejdsstyrkes ansættelsesforhold/køn, sundhed og sikkerhed, aflønning, kollektive aftaler og uddannelse
    • G (Governance): Domme og bøder for korruption og bestikkelse
  • Politikker, handlinger og mål - modulet: emnet behandles udfra en væsentlighedskriterie (pba dobbelt væsentlighedsanalyse):
    • Strategi, forretningsmodel og bæredygtighedsinitiativer
    • Væsentlighedsemner: emnets indvirkning på milø og mennesker, effekten på virksomhedens økonomi og aktiviteter
    • Management: Politikker, samt mitigerende handlinger for at undgå/reducere de negative indvirkninger
    • Interessenter, og hvordan man engagerer dem
    • Ledelsesstruktur, herunder roller og ansvar
  • Business partner – modulet: emnet skal behandles udfra et væsentlighedskriterie, herunder
    • Om virksomheden er aktiv inden særlige kritiske sektorer
    • Kønsdiversitet
    • Ghg-emissioner I scope 1 og 2
    • Omstillingsplan ihht Paris-aftalen
    • Fysiske risici, der kommer fra klimaændringer
    • Farligt / radioaktivt affald
    • Anvendelse af anerkendte principper
    • Overvågning og opfølgning
    • Overholdelse af menneskerettigheder.
    • Work-life-balance
    • Antallet af praktikanter

https://www.efrag.org/Assets/Download?assetUrl=/sites/webpublishing/Meeting%20Documents/2311131059281397/03-02%20%5bDraft%5d%20VSME%20ESRS%20ED.pdf

Det behøver ikke være perfekt

Erhvervsstyrelsens topchef, Kathrine Winding, siger i et interview til Altinget: “Det behøver ikke være perfekt” og fortsætter blandt andet “Vi kommer ikke til at gå ned i sidste decimal for at se, om al dokumentation er på plads. Vi kommer til at fokusere på, at reguleringen skal skabe værdi for virksomhederne”. 

https://www.altinget.dk/erhverv/artikel/topembedsmaend-dulmer-virksomheders-frygt-for-nye-baeredygtighedskrav-det-behoever-ikke-at-vaere-perfekt

Klimakompasset

- https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/baeredygtig-omstilling/ydelser/hvad-er-et-klimaregnskab-og-hvilken-vaerdi-har-det-for-din-virksomhed/f36f342d-9692-497e-8e28-0f7a5778dd5a/

 

Valified

https://www.valified.com/

Dansk Erhvervs  - NEM GUIDE TIL  KLIMAREGNSKABET

Dansk Erhverv har lavet en klimaguide til når du skal lave klimaregnskab.

https://www.danskerhverv.dk/siteassets/mediafolder/dokumenter/09-gode-rad-om/klimaguide.pdf

Husk at hvis du er underlagt CSRD, så gælder der helt specifikke krav. Se. evt. erhvervsstyrelsens beskrivelse. https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/baeredygtig-omstilling/ydelser/csrd-lovkrav-til-virksomheders-baeredygtighedsrapportering/62c314cd-4e5f-422c-9f55-6f43873fd25e/

Ombudsmandens klima guide

https://www.forbrugerombudsmanden.dk/media/56731/kvikguide-om-miljoemarkedsfoering.pdf