Scor Indvirkninger og Påvirkninger
Den simple: Vurder det
Hvis du endnu ikke er underlagt CSRD kan du godt slippe afsted med simpelthen at lave jeres egen vurdering af de enkelte IRO'er.
Brug følgende skalaer og kom med jeres bedste vurdering.
Indvirkninger:
- Skala 1:5 (intensiteten af problemet, så CO2 er 4-5 på skalaen, da den planetære grænse er overskredet)
- Omfang 1:5 (Eksempel 5: relevant for alle / globalt.)
- Uoprettelighed 1:5 (5 hvis eksempelvis en dyreart udslettes)
- Aktualitet 1-100% (100% hvis det er aktuelt her og nu, som eks. CO2)
Hvis indvirkningen er positiv, så tager man typisk ikke uoprettelighed med i scoringen.
Man kan så eksempelvis tage gennemsnittet af 1:5 scoringerne og gange aktualiteten på. Så har I et udtryk for scoring af en indvirkning.
Påvirkninger:
Her handler det om, hvordan jeres virksomhed bliver påvirket økonomisk påvirket af en IRO, så nu er vi tilbage i kendt stof, hvor virksomhedens økonomiafdeling eller forretningsenhed er vandt til at vurdere risici og forretningsmuligheder.
En simpel formel for det kunne være:
Aktualitet * Økonomisk omfang.
Der er mange, der opfatter økonomisk omfang med kombinationen af skala og omfang ovenfor, men her mener jeg at vi ligeså godt kan vurdere tingene som vi plejer. Hvilke forhold I medtager i den økonomiske udregning er op til jer, men udover omsætning/indtjening, så kan I jo også vurdere på eksempelvis omdømmetab, tab af medarbejdere osv.
Aktualitet er altså 100% hvis risikoen er indtruffet eller muligheden er igang med at blive udnyttet og ellers jeres bedste vurdering af sandsynligheden for at risikoen indtræffer eller I lykkes med forretningsmuligheden.
Mellemvejen: Brug andres scoringstavler
Virksomheder (og slet ikke konsulentvirksomheder) er ikke gode til at dele ud af deres scoringstavler. Det er måske en del af deres secret sauce, men min oplevelse er at dem, der arbejder med bæredygtighed er gode til at netværke og dele.
Så her er 4 råd du kan prøve:
- Ræk ud til lignende virksomheder/konkurrenter og spørg efter deres scoringstavler
- Ræk ud til jeres revisorer eller konsulentvirksomhed
- Led i bæredygtighedsrapporter. Nogen er gode til at være transperante, men mange holder fortsat kortene tæt på kroppen på grund af usikkerhed.
- Brug et værktøj, hvor scoringstavlerne er indbygget.
Den dybdegående: Definer jeres egne.
Hvis I gerne vil være i kontrol, og sikre jer at scoringerne i den grad giver mening for jer og de forskellige områder, så kan I definere jeres egne.
I den mest dybdegående udgave, så scorer man forskelligt afhængigt af bæredygtighedsemnet. Så eksempelvis separate scoringstavler for hhv. Klima, Vand/Hav, Forurening, Biodiversitet/Økosystemer, Cirkularitet og igen helt andre og individuelle for egen arbejdsstyrke, arbejdstagere i værdiklæden, lokalsamfund og brugere/kunder.
Og går man endnu videre, så scores der forskelligt, afhængigt af om det er en negativ eller positiv indvirkning.
Det vigtige er at I dokumentere, hvad der gør at I scorer som I gør. Eksempelvis så definer helt konkret, hvad der gør at intensitet scorer 1, 2, 3, 4 eller 5.
Bestyrelsen / Direktionen / Ledelsen beslutter
Når I har scoret relevante IRO'er, så er alle der er over en given grænseværdi pr definition væsentlige, men det er ledelsen der i sidste ende beslutter. Derfor kan ledelsen godt fravælge et analytisk vigtigt emne med en begrundelse om, at der ikke er kræfter til at håndtere det hele.
Vær dog opmærksom på, at det kan man ikke fortsætte med. Derfor ønsker ledelsen typisk også at have indflydelse på selve scoringen, men det er vigtigt at I efterfølgende kan stå på mål for jeres scoring.