Nedtur

Ole Bach Andersen
6 min. læsetid
03. juni 2024

Nedtur

Øv. Jeg var ude at cykle små 30km med min kone i lørdags og det var en nedtur.

Jeg måtte trække op af en bakke (hvilket jeg ellers kun har gjort på Mur de Huy (Belgien), samt på Christian Winthersvej  og Kiddesvej i Vejle. Derudover var jeg totalt flad de sidste 6 km, hvor min kone stadig var frisk og klarede alle bakkerne uden problemer.

Det var en klar reminder om at jeg virkelig er i dårlig form og jeg har tilladt mig at have andre prioriteter end min egen sundhed. 

Denne artikel handler om, hvordan personlig sundhed og en smv's bæredygtighed har meget tilfælles og om hvordan vi taler om og kommer igang med en forandring.

Optur

Til gengæld var det en alligevel optur fordi:

  • Jeg kom afsted
  • Det var utroligt flot vejr
  • Det var en virkelig smuk tur gennem strandlandskaber, skov, og små hyggelige landsbyer og veje.
  • Jeg hørte en misteldrossel, som er en sjælden fugl i Danmark
  • Mødte en studerende fra skovskolen og fik en snak om naturgenopretning og omlægning af produktionsskov til naturskov.
  • Fik en virkelig god kop kaffe i Tisvildeleje
  • Og ikke mindst, så fik jeg lyst til mere :-)

 

Natur

Jeg arbejder med bæredygtighed og har forpligtet mig selv til at sætte mig ind i og holde mig opdateret på naturens forhold, og det betyder at jeg læser meget og hører en masse podcasts. Det er på tilsvarende vis en blandning af nedtur og optur, fordi jeg ofte eksempler på, hvor elendigt vi varetager den natur, som er en forudsætning for vores liv, men heldigvis er det også optur, for der også er en masse mennesker, som gerne vil gøre en positiv forskel.

 

Kort eller langt prioriteringsur?

Jeg synes hele tiden at der er noget vigtigtere på den korte bane, som jeg prioriterer over min egen sundhed. Og det på trods af at jeg ikke er I tvivl om at det virkelig er vigtigt at spise sundt og få styrketrænet. De gode undskylninger står i kø, men det er ikke kun undskyldninger, det er også fordi jeg synes der er andet som er vigtigere eller sjovere. Og dermed er jeg elendig til at prioritere det langsigtede. Set igennem mit liv, så har jeg haft mange perioder, hvor jeg har fokuseret så koncentreret på mit arbejde eller en sag, så jeg lod sundhed være sundhed, da det jo først rammer senere og jeg generelt sjældent er syg.

Jeg synes der er en direkte parallel til, hvordan vi som menneskehed prioriterer bæredygtighed.

Det sker her og nu

Der er altid noget vigtigere på den korte bane. Det er svært at lave ændringer og ændringerne får konsekvenser, som måske ikke er så attraktive.

Vi ser også først konsekvenserne af naturkriserne om mange år, .. hov, næ det er ikke rigtigt. Ligesom jeg tydeligvis kan se I spejlet at jeg er for tyk (igen), så ser vi konsekvenserne af vores mishandling af natur og vores medmennesker allerede. Natur mest i form af forurening af hav/vand, jord og luft, arters vilkår og mangfoldighed. Vores kæmpe overforbrug og levevis som kræver store mængder energi og skaber alt for meget affald er også åbenlyst et problem. Så vi ved det, når vi ellers kigger os i spejlet. Det er så ikke alle der “kigger sig i spejlet”, men selv for rigtig mange som gør, så kan det være svært rigtigt svært at tage de gode beslutninger og endnu sværere faktisk at ændre adfærd og skifte forkerte indlærte vaner ud med gode nye.

 

Don’t even think about it

George Marshall har skrevet bogen “Don’t even think about it – why our brains are wired to ignore climate change”. Læs den hvis du gerne vil forstå, hvorfor vi mennesker har så svært ved at forstå og handle på eksempelvis klimakrisen. En af bogens mange pointer er at vores hjerne scanner information så vi hurtigt kan vurdere vigtigheden. Det der er vigtigt og kræver vores opmærksomhed er det som sker her og nu og som truer os. En god egenskab, som har sikret vores art overlevelse, og kan forklare hvorfor simple mennersker som mig selv ikke umiddelbart føler at sundheden eller klimaet truer.

Vi skal skubbes - venligt!

Vi lever alle i vores sociale bobler og bekræfter hinanden i hvad vi mener er vigtigt og hvad der ikke er. Hvis ikke der er nogen der skubber os ud af vores vanetænkning, så fortsætter vi, som vi plejer. Derfor er jeg glad for at min familie løbende skubber til mig og minder mig om at jeg skal se at få prioriteret min sundhed, så jeg kan leve et langt og godt liv.

 

Skubber din bestyrelse dig?

Som SMV har vi også behov for at blive skubbet, da vi ofte er så optaget af driften at andre skal hjælpe os med det lange blik. Det er din bestyrelses rolle. Og hvis du ikke har en, så bør du overveje at starte et advisory board. Din bestyrelse skal have overskuddet til at have det lange lys på, på vegne af din virksomhed, og samtidig balancere i forhold til hvordan din virksomhed performer her og nu. Og det er den balance som de skal hjælpe dig med. Skubbe til dig så du ikke kun kører med det korte lys på. Fra tid til anden skal du bruge det lange lys til at få skiftet retning. Så hvis ikke din bestyrelse har taget bæredygtighed op endnu, så overvej om den er sammensat rigtigt, da det ellers kunne tyde på, at I er en del af den samme boble.

Sådan gør vi, når vi skal skubbe

Hvis jeg skal lytte til råd om at prioritere min sundhed, så hjælper det ikke at fortælle mig at så får jeg 3 år mindre i den sidste del af mit liv. Det skal komme indefra og det kommer fordi jeg har problemer nu og her eller får det meget snart – som den bakke eller fordi jeg skal holde pause alt for tit, når jeg hopper på trampolin med mine børnebørn.

På tilsvarende vis, så er det for mange ikke nok at true med at det kommer til at gå ud over vores børnebørn, hvis vi ikke passer på naturen og dens ressourcer.

Her er hvad vi bør gøre i stedet:

  1. Tal om hvorfor naturkriserne er et problem her og nu 
    1. Generelt: iltsvind I fjorde, oversvømmelser pga opvarmning, … 
    2. SMV: De store kunder er underlagt bæredygtig lovgivning og det rammer dig
  2. Lad os fokusere på at få genetableret de allerede ødelagte områder
    1. Generelt: fordi det er nemmere at fokusere på, hvad der allerede er sket ift et fremtidsscenarier
    2. SMV: Du fik ikke ordren fordi kunden prioriterede en mere bæredygtig leverandør
  3. Vi har brug for de positive historier, hvor mennesker gør en forskel
    1. Generelt: Fordi død og ødelæggelse af natur gør os handlingslammede
    2. SMV: Der er ordrer, penge, talenter, og en god portion meningsfuldhed
  4. Fortæl sande historier.
    1. Generelt: Vi elsker historier og desværre gider vi ikke at læse om forskning.
    2. SMV: Det er også super god markedsføring
  5. Start konstruktive samtaler om, hvordan vi kan forberede os på konsekvenserne af naturkriserne
    1. Generelt: Fordi det åbner op og er konstruktivt
    2. SMV: Risikohåndteringer er og har altid været en fornuftig del af at drive en forretning
  6. Lad os kommunikere på en måde, der ikke deler.
    1. Generelt: En “dem og os” histore skaber splid og vi kommer til at fokusere på hvor elendige “de” er, i stedet for i fællesskab og dialog forsøge at komme med løsninger. 
    2. SMV: Tal med dine interessenter (kunder, medarbejdere, leverandører, ngo'er) og find løsninger sammen. 
  7. Vær opmærksom og nysgerrig på din egen boble og og din bobles bias.
    1. Generelt: Altid godt at se tingene fra flere perspektiver og lære nyt.
    2. SMV: Sørg for at sammensætte din bestyrelse alsidigt

Der er mange flere råd i bogen af George Marshall, men hvis vi bare I højere grad kan efterleve de første 7, så kommer vi et bedre sted hen.

 

Mine råd til dig, der har eller leder en SMV

Det er helt åndsvagt. For de råd, som jeg kommer til at give dig som ejer eller leder for en SMV, ligner fuldstændig en sundhedsplan lagt sammen med en coach:

Håber du som SMV leder vil være med. Jeg hjælper dig gerne. Som du kan læse er jeg ikke hellig. Jeg kender problemet, og kender en række midler/metoder. Vi skal bare finde den, der passer til din SMV.

 

Mvh Ole